Ekologisk restaurering -
att återställa akvatiska miljöer för att gynna biologisk mångfald och minimera tillförsel av näringsämnen och marint skräp i våra vattendrag.
Att återställa en biotop
Enligt Agenda 2030 ska Sveriges arbete med att återställa akvatiska miljöer öka. Det handlar om att återställa våtmarker, kustnära områden, insjöar och strömmande vatten till en nivå som gynnar biologisk mångfald. Regeringen skriver i delmål 14.2 om vikten med att "förvalta och skydda marina och kustnära ekosystem på ett hållbart sätt för att undvika betydande negativa konsekvenser, bland annat genom att stärka deras motståndskraft, samt vidta åtgärder för att återställa dem i syfte att uppnå friska och produktiva hav" (regeringen.se).
Miljömuddring
För att bli kvitt våra döda bottnar så räcker det inte med att återskapa våra våtmarker. Vi behöver även städa bort de anaeroba sedimentslagren som finns på våra bottnar, där bakterier kan frodas utan syre och samtidigt bilda svavelväte vilket medför att allt annat liv dör.
Miljömuddring kan användas för att få bort ett oönskat sedimentslager med ett högt näringsinnehåll. Förutom att man därmed minskar mängden gödning på bottnen så ökar man även syretillförseln i vattnet i och med att vattenvolymen ökar.
Det vi kallar för miljömuddring kan också benämnas som sugmuddring. Tekniken innebär att man med ett lågt flöde kan avyttra de övre lagren av bottensediment utan att gräva. På så sätt kan man ta bort oönskade sedimentslager och öka djupet utan avsevärd grumling som ofta är fallet vid grävmuddring. Sugmuddring innebär en mycket låg risk för att kontaminera vattnet med eventuella gifter som befinner sig på botten i en jämförelse med annan typ av muddring.
Det finns många anledningar till att muddra. Sugmuddring behöver inte alltid användas som en miljöåtgärd. Det är också en effektiv metod för att åerställa ett akvatiskt djup i ett område där traditionell muddring med grävmaskin är olönsamt, grumlar för mycket eller blir för dyrt.
På LOSAB arbetar vi aktivt med delmålen i Agenda 2030. Med vår amfibiska redskapsbärare kan vi arbeta i känsliga våtmarker, återställa grunda havsvikar och hantera invasiva arter genom miljömuddring m.m. Men vi kan också arbeta med gripskopa för att återställa strömmande vattendrag genom att lyfta tillbaka stenar till bottnen på vattendrag för att skapa en mer tilltalande miljö vandrande fiskar.
Att våtmarker är viktiga biotoper att återskapa är ett budskap som nått de flesta. En våtmark är inte bara viktig för den biologiska mångfalden, den fyller sin funktion som fosforfilter och är viktig i arbetet med att minska övergödningen i våra hav och vattendrag.
Genom att återställa våtmarker uppfyller vi delmål 14.1 i Agenda 2030 som handlar om att minska föroreningarna i haven. Men detta delmål handlar inte bara om att minimera tillförseln av näringsämnen, det är även ett viktigt mål i att minska nedskräpningen av våra vattendrag. På LOSAB kan vi arbeta aktivt med att samla upp marint skräp och rensa våra vattendrag genom att använda vår amfibiska redskapsbärare med monterad silplåt. På så sätt kan vi enkelt samla upp allt marint skräp och låta vattnet silas bort innan vi transporterar skräpet upp på land. Detta är en effektiv metod för att rensa bort allt från plast och annat skräp till olja som hamnat i vattnet.
Vassklippning
Övergödning av sjöar och vattendrag bidrar till igenväxning. Att klippa bort vass eller annan oönskad växtlighet innebär inte bara att tillgängligheten ökar i området, det får även positiva miljökonsekvenser.
Att klippa bort vattenväxter och sedan avlägsna de klippta massorna minskar mängden material som annars vissnar ner i vattendraget och förmultnar. Förmultnande växter bidrar till övergödningen. Därför är vassklippning en viktig miljöåtgärd.